Az útmutató célja a felvételi eljárás során a felsőoktatásba kerülni vágyó menekültekkel vagy menekült helyzetűhez hasonló bevándorlókkal foglalkozó felsőoktatási szakemberek segítése.

Bevándorlók által feltett kérdéseket sorakoztattunk fel, négy kategóriába sorolva, melyekhez válaszokat is biztosítottunk:

  • Általános tájékoztatás az intézményről és a szakokról
  • Nyelvtudás
  • Ösztöndíjak és pénzügyi támogatás
  • Társas és gyakorlati kérdések

A szabályozások Európa különböző felsőoktatási intézményeiben eltérőek nemcsak országonként, hanem országokon belül is. Minden intézmény másként kezel különféle ügyeket, az országtól, a régiótól, vagy akár az intézmény típusától függően. Emiatt átfogó, részletes válaszok nem adhatók az útmutatóban szereplő kérdésekre; az útmutatók inkább abban segítenek, hogyan válaszolják meg a bevándorlók által feltett kérdéseket, meghagyva az intézmények számára a lehetőséget, hogy szabadon illesszék hozzájuk válaszaikat a saját igényeik szerint.

Ajánlott az intézmények számára, hogy hagyjanak egy területet a weboldalukon, ahol kifejezetten az intézményben való továbbtanulás iránt érdeklődő menekültek/bevándorlók számára fontos tájékoztatást tudják elhelyezni. Az útmutató végén megadjuk néhány európai felsőoktatási intézmény elérhetőségét, melyek már kezdeményezéseket indítottak menekültek számára, hogy náluk tanuljanak.

A dokumentum végén található azon weboldalak és/vagy dokumentumok listája, melyeket a dokumentum elkészítése során használtunk és amelyek hasznos referenciaként szolgálhatnak.