Útmutatónk célja olyan felsőoktatási szakemberek támogatása, akik a felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésnél találkoznak menekültekkel vagy olyan bevándorlókkal, akik menekültszerű helyzetben vannak, s akik megkezdeni vagy folytatni szeretnék felsőoktatási tanulmányaikat.

Összegyűjtöttük azokat a menekültek és bevándorlók által sűrűn feltett kérdéseket és a rájuk adható válaszokat, melyek az európai felsőoktatással kapcsolatosak. Három kategóriába soroltuk őket:

  • Általános információ az európai felsőoktatásról
  • Felvételi szabályozások és finanszírozás
  • Tájékoztatás a hallgatói életről

Néhány esetben a válaszok az európai felsőoktatási kérdésekre vonatkoznak és közvetlenül érvényesek minden felsőoktatásban dolgozó szakemberre. Más kérdésekben a válaszok illeszkednek ahhoz az országhoz, vagy intézményhez, ahol a felsőoktatási szakemberek helyileg dolgoznak. Minden kérdést összefoglalóan tárgyalunk; emellett honlapokra vezető hiperlinkeket és egyéb forrásokat alkalmazunk további információ nyújtása céljából. A felsőoktatási szakemberek alkalmazhatóságuknak megfelelően használhatják a kérdések-válaszok formájában megfogalmazott tájékoztatásunkat, azonban bizonyos esetekben át kell szabniuk, s saját országukra/intézményükre formálniuk a válaszokat.

Az útmutató végén találnak egy listát azokról a linkekről és/vagy dokumentumokról, melyeket e dokumentum készítése során használtunk és esetleg hasznos hivatkozásul szolgálhatnak.