Deze richtlijnen zijn bedoeld om professionals in het hoger onderwijs te helpen bij het uitleggen van de Validation of Prior Learning (VPL) aan nieuwkomers (d.w.z. migranten en/of vluchtelingen) en hen te laten zien hoe het hun toegang tot hoger onderwijs programma’s kan vergemakkelijken.

De richtlijnen zijn gestructureerd rond vaak gestelde vragen die wij hebben geïdentificeerd op basis van overleg met een grote verscheidenheid aan minderheidsgroepen die in Europa deelnemen aan het hoger onderwijs. De antwoorden zijn geformuleerd in eenvoudige en duidelijke taal om toegankelijk en duidelijk te zijn voor mensen die weinig kennis hebben over wat validatie is en wat het voor hen zou kunnen betekenen. We hebben echter ook geprobeerd enkele van de belangrijkste termen en woordenschat in te voeren die zij zullen tegenkomen als zij verder willen gaan met een validatieproces.

We hopen dan ook dat deze nuttig zullen zijn voor professionals in het hoger onderwijs als algemene introductie voor nieuwkomers, die met zeer weinig redactie kan worden gebruikt en dat het gemakkelijk zal zijn om ze toe te voegen aan en/of aan te passen aan de specifieke (en soms complexe) kenmerken van regelgeving en praktijk